Ny ledare

Roland Pöntinen ny ledare för Båstad Kammarmusikfestival

Pianisten och tonsättaren Roland Pöntinten möter för första gången sin publik som ny konstnärlig ledare för Båstad Kammarmusikfestival söndagen den 17 september i Båstads Bibliotek. Konserten blir ett smakprov på Pöntinens omfattande repertoar. Den nye ledaren är en flerfaldigt prisbelönt pianist med hela världen som sitt arbetsfält. Roland Pöntinen beskriver festivalen i Båstad som
"en av juvelerna bland Sveriges musikfestivaler".
Roland Pöntinen är redan välkänd för den stora festivalpubliken och han har besökt Båstadfestivalen vid tre tillfällen. Nu hälsar han alltså sin Bjärepublik välkommen genom att inleda föreningens höstkonsert-serie kl 16 i biblioteket.
Båstads Kammarmusikföreningen, som i år arrangerade Kammarmusikfestivalen för 25:e gången, är stolt och glad över att få hälsa den nye ledaren välkommen och inleda samarbetet inför 2018 års festival, veckan efter midsommar.
-Bra musik behöver ingen bruksanvisning lika lite som man behöver en manual för att uppleva en solnedgång. Dessutom tror jag på korsbefruktning av olika konstformer som berikar varandra. Det säger Roland Pöntinen i den skrift som publiceras i samband med festivalens jubileum - Om musik, kultur och människor som förenar.
-Musiken rymmer både djupa och mänskliga erfarenheter och utomjordiska visioner. Vem vet vart musiken tar just dig, säger Roland och beskriver kammarmusik som sprungen ur lusten att musicera tillsammans.
Roland Pöntinen debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen. Han har gett soloaftnar i New York, Moskva, London och Istanbul samt gästat festivaler som bl avärldsberömda Mostly Mozart i New York. Han har gjort över nittio skivinspelningar och är alltså även verksam som tonsättare och arrangör. Han är mångårig medlem av Musikaliska Akademien och har erhållit den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.
-Jag ser fram emot att få inbjuda svenska och internationella artister till Båstads Kammarmusikfestival. Här finnsen fantastiskt vacker miljö på Bjärehalvön och alltså stora chanser att uppleva de lyckliga ögonblicken inom musiken - när allt stämmer, säger Roland Pöntinen.

www.rolandpontinen.com