Artikel

DORNBUSCH FLAGGAR UT MED TOPPUTBUD

Per-Åke Byström på musikbloggen imusiken.se

En av de sommarfestivaler som haft mest driv är Båstad Kammarmusikfestival.
Den startades redan 1992 och konstnärlig ledare fram till 2006 var oboisten Helen Jahren. Sedan dess har klarinettisten Karin Dornbusch varit konstnärligt ansvarig för festivalen, som år för år utvecklat.
2017 blir alltså ett 25-årsjubileum för kammarmusikfestivalen på Bjärehalvön och det blir Karin Dornbuschs sista – där hon bland annat presenterar tonsättarprofilen Helena Tulve (f. 1972), Estland.
– Jag blickar tillbaka på många oförglömliga stunder, men ser nu fram emot nya utmaningar. Under mina år presenterade jag sju kvinnliga (åtta med kommande jubileumsfestivalens Helena Tulve) och fyra manliga tonsättarprofiler, berättar Karin.
– Med Helena Tulve blir det sex utländska (RUS, FIN, IRL, NOR, UK/JPN, EST) och sex svenska tonsättare:Sofia Gubaidulina, Kaija Saariaho, Jennifer Walshe, Karin Rehnqvist, Maja Ratkje, Britta Byström, Lisa Streich, Klas Torstensson, Dai Fujikura, Benjamin Staern, Tommie Haglund.
Tonsättarnamnen visar en övertygande bild av att Båstads Kammarmusikfestival genom åren har haft en klart uttalad jämställdhetsprofil i sina evenemang (man fick f ö föreningen KVASTs (Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare) första utdelade Guldkvast. Inför 2017 års festival har man tilldelats 295,000 kr från Musikverket – just för sin jämlika sammansättning.
2017 års festival (26 juni – 1 juli 2017) kretsar kring temat ”Ursprung”.
– Vi ska fokusera på konstmusikens tonsättare som blickar bakåt och har tagit, eller tar, inspiration av sin egen eller andras folkmusik och samtidigt skapar något nytt, säger Karin Dornbusch. Med temat inkluderar vi även respekten och förståelsen för olika människors härkomst, kultur och musik.