Kära musikvänner

Kära musikvänner!

Vackra Bjärehalvön med havet och all grönska inspirerar både publik och artister. I vår huvudkonsertbyggnad Apelrydsladan bjuds det på högsta musikaliska internationella framföranden och utsökta lokala specialiteter.

Temat i år är "Wien, Berlin, New York" . Musik av kompositörer som Gustav Mahler, Arnold Schönberg, Richard Strauss och Alban Berg för er till ett prunkande Wien fullt av förändringar runt sekelskiftet. De musikaliska mästarna Wolfgang Amadeus Mozart och Ludwig van Beethoven förflyttar er tillbaks till 1700talets Wien med pudrade peruker och krinoliner. Eller dröm er bort till ett 1800tals Wien, en picknick i det gröna med romantikerna Franz Schubert och Johannes Brahms.  Andas in lite extra Wieneratmosfär med välkända Wienervalser av Johann Straussoch sprudlande melodier av Fritz Kreisler i en konsert a la „Wienercafé“.

En av stadens berömda söner, kompositören Felix Mendelssohn välkomnar oss till Berlin! Våra svenska stormästare Franz Berwald och Wilhelm Stenhammar hämtade också kunskap och inspiration av „staden med obegränsade möjligheter“.  I konserten „Berlin 1930“ framför berömda skådespelerskan och sångerskan Evabritt Strandberg sånger av Zarah Leander, Marlene Dietrich, Kurt Weill, Bertolt Brecht, Hanns Eisler med sin karaktäristiska djupa altröst.

Många konstnärer, tonsättare och musiker i just bl a Wien och Berlin blev förföljda pg a etnisk tillhörighet, politiska åsikter eller för deras s.k. "degenererad konst“.  En del flydde till New York. Kopplingen till dagens flyktingar är sorgligt aktuell. Det amerikanska musiklivet påverkades fram till idag. I konsert med bl a musikerparet Petra och Patrik Jablonski försätts publiken till ett sprudlande New York med musik av Leonhard Bernstein, George Gershwin, Charles Ives, Harold Arlen och Scott Joplin.

Årets tonsättarprofil är Malmöbaserade Benjamin Staern.  Med sin expressiva musikstil gör han just nu en kometkarriär, bl a är han prisbelönt av Kung Carl XVI Gustaf.  Vi får höra två uruppföranden av honom. Dels hans nya gitarrkonsert med svenska gitarrsolisten Jakob Kellerman under ledning av Christian Karlsen. Sveriges Radio har dessutom beställt ett nytt pianoverk av honom som kommer att uruppföras i Båstad med Solistprisvinnaren David Huang, Sveriges Radios „Artist in residence“.

Världsberömda vokalensemblen „The King’s singers“ gästar oss med en för oss specialkomponerad „Wien-Berlin-New York“-konsert i Västra Karups kyrka. En garanterat snart utsåld konsert!

Med stolthet kan vi även konstatera att en av Europas mest eftertraktade pianister idag, ungraren Dénes Varjon gästar Båstad tillsammans med sin hustru, pianisten Izabella Simon. Frankrike bidrar med två eminenta stråkmusiker, violinisten David Grimal och cellisten Sonia Wieder-Atherton. Holländske kontrabassisten Niek de Grootoch två ypperliga stråkensembler ger glans åt festivalen, svenska stråkkvartetten Stenhammar Quartetoch Londonbaserade Lendvai String Trio. Blåsarna representeras av amerikanska flöjtisten Camilla Hoitenga, danska oboisten Eva Steinaa, Zempléni Szabolcs från Ungern och portugisiske fagottisten Rui Lopes.

Barnen får träffa Findus och Pettson (Sven Hedman och Fanny Wistrand)i en egen familjeföreställning där alla sjunger med. Välkända gränsöverskridande pianisterna, Monica och Carl-Axel Dominique tar med oss på en fantastisk musikalisk resa i deras familjeföreställning för både stora och små.

Välkommen till Båstad Kammarmusikfestival, en av sommarens höjdpunkter!

 

Karin Dornbusch, klarinettist

Konstnärlig ledare

Ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien