Back to All Events

26 Juni - 1 Juli 2017


BÅSTAD CHAMBER MUSIC FESTIVAL
26 JUNI - 1 JULI 2017

Kära publik!

Till festivalens 25-års jubileum och mitt sista år efter tolv år som konstnärlig ledare har jag valt temat Ursprung-folkmusiken i konstmusiken. Oändligt många tonsättare från olika länder och epoker låter sig inspireras av sin egen eller andras folkmusik och skapar utifrån det något nytt och unikt. Många av dessa tonsättare finns med under under vår festivalvecka som J. S Bach, W A Mozart, Franz Schubert, L v Beethoven, Robert Schumann, Béla  Bartók, Aram Katschaturian, Claude Debussy, Maurice Ravel, Ralph Vaughan-Williams, Bohuslav Martinů, Johannes Brahms, Karin Rehnqvist, Malle Maltis, Toshio Hosokawa, Leilei Tian m fl . Temat är en hyllning till människors olikheter och respekten för varandras ursprung. Ett viktigt budskap när människors rädsla för det okända och annorlunda präglar våra dagsnyheter.  Årets tonsättarprofil, Helena Tulve är en av Estlands mest välkända yngre tonsättare med internationellt renommé. Hon fokuserar på flöde och stora klangvariationer snarare än rytmiska strukturer. Den växer upp ur enkla ursprungliga impulser och är influerad av naturliga mönster. Hon har tagit intryck av gregoriansk sång, orientalisk kultur, fransk spektralmusik och experimentell musik. Det är särskilt roligt att få presentera en ung kvinnlig tonsättare från vårt grannland Estland!

Musiken-världsspråket är unik i sin förmåga att öppna gränser och förena människor. Många av verken under veckan är välkända men jag vill med de mer okända väcka nyfikenhet för det obekanta och visa den mångfald musiken har. Ta tillfället i akt, besök oss och lyssna till annorlunda sommarkonserter med mycket nytt att upptäcka från olika århundranden. Huvudaktörerna är världsartister på absolut toppnivå. Jag är mycket stolt över att få presentera många av dem för första gången i Sverige.

Välkomna till en oförglömlig musikalisk vecka på vackra Bjärehalvön! 

Karin Dornbusch, konstnärlig ledare, klarinettist , ledamot Kungliga Musikaliska Akademien

Earlier Event: June 4
Later Event: June 26
Artisterna 2017